top of page

Vi støtter

Opdateret 30. oktober 2022.

Pressemeddelelse udsendt den 28. oktober 2022 vedrørende afsløringen af dette års donation fra 'Regnbuekravlenisser af Sebastian Soelberg'

----------

København/Nuuk den 28. oktober 2022.

”Afrika på is”-bemærkning udløser donation fra frække regnbuekravlenisser til foreningen Greenland+

En bemærkning hvor Grønland omtales som ”Afrika på is” vakte bred forargelse i den danske valgkamp, men tilbage står, at mange børn og unge i Grønland står overfor store sociale udfordringer.

Særligt én gruppe har flere udfordringer end andre, nemlig de børn og unge, som har en anden seksualitet eller kønsidentitet end flertallet. De får nu en håndsrækning fra salget af en flok frække kravlenisser fra den sydlige del af Rigsfællesskabet.

 

Det danske LGBT+-velgørenhedsprojekt ’Regnbuekravlenisser af Sebastian Soelberg’ har i år valgt, at den årlige donation fra salget af de frække regnbuekravlenisser fra den danskejede hjemmeside www.prideposters.com skal gå til den grønlandske forening Greenland+, som arbejder for bedre vilkår for Grønlandske LGBT+-mennesker, og arrangerer Nuuk Pride.

Af samme årsag kaldes årets udgave ’Greenland+ 2022’.

 

Regnbuekravlenisserne sælges indtil jul, og 50 % af salgsprisen på 199 kroner går ubeskåret til Greenland+. Målet er at kunne donere 50.000 kroner.

 

Først ordet til dem det handler om, Greenland+:

 

“Vi i Greenland+ er ekstremt taknemmelige for dette projekts støtte til vores kamp for LGBT+-rettigheder i Grønland. Pengene vil gøre en reel forskel for alle grønlandske LGBT+-mennesker.

Blandt andet vil det hjælpe med at finansiere vores drøm om Grønlands første regnbuehus som vil sikre, at der er et sted LGBT+-mennesker kan føle sig sikre. Der er indtil videre ingen steder hvor man som LGBT+-menneske i Grønland kan føle sig sikker, og det vil vi ændre på. Med støtte fra ’Regnbuekravlenisser af Sebastian Soelberg’ kan vi nå meget længere mod at opnå den drøm”, udtaler Sofus Fenger Hove (han/ham/hun/hende), hovedbestyrelsesmedlem for Greenland+. De uddyber organisationens situation:

 

”Vores organisation kæmper helt konkret med at ændre på den direkte uretfærdighed i vores samfund, at trans-mennesker ingen muligheder har for hverken hormonbehandling eller operation. Det på trods af, at sådanne tiltag kan redde trans-menneskers liv, hvilket specielt er et problem i vores land, hvor vi har verdens højeste selvmordsrate på trods af, at vi er en moderne velfærdsstat”, siger Sofus.

 

En historisk del af inuit-kulturen

At være LGBT+-menneske i Grønland har ikke altid været en social udfordring fortæller Sofus:

”LGBT+-mennesker har altid været en del af Grønland. I Inuit-samfundet før koloniseringen var der mange LGBT+-mennesker, og det var normalt og accepteret. Derfor er LGBT+-mennesker i Grønland særligt ramt af koloniseringen, og indførelsen af gamle kristne værdier. Vi arbejder på at få forståelsen for det at være LGBT+ tilbage til at blive accepteret som en normal og naturlig ting.”

 

Ingen lov mod hadforbrydelser

Sofus Fenger Hove slutter sin udtalelse af med en overraskende – ja rystende, konstatering:

”Volden mod LGBT+-mennesker i Grønland er udbredt, og der er ingen ekstra beskyttelse for LGBT+-mennesker i form af en lov imod hadforbrydelser. Det presser vi vores selvstyre for at få indført”, siger Sofus Fenger Hove inden hun slutter sine udtalelser:


”Med så mange problemer og så få mennesker til at gøre noget ved det, er vores arbejde i Greenland+ stærkt presset. Men når et projekt som ’Regnbuekravlenisser af Sebastian Soelberg’ vælger at støtte os, får vi SÅ meget vilje og styrke til at forsætte vores arbejde, og ressourcerne til at kæmpe videre.”

 

Dansk støtte til grønlændernes kamp

Fra den sydlige del af Rigsfællesskabet fortæller Sebastian Soelberg om valget af Greenland+ som modtager af årets donation:

”I år støtter vi vores søskendefolk mod nord. Der er helt unikke udfordringer for LGBT+-personer i Grønland som kun kan løses lokalt – og Greenland+ er allerede i gang. Men når både lovgivning og accept halter bagefter, er det en større opgave at løse. Derfor går minimum 50 % af salget af regnbuekravlenisserne i år til Greenland+ og deres store arbejde med at sikre bedre vilkår, lovmæssig beskyttelse og større accept af LGBT+ i Grønland."

 

Den HELT rigtige modtager

Brian Kjær Capkan er tilknyttet ’Regnbuekravlenisser af Sebastian Soelberg’ som ’praktisk nisse’, og er samtidig ejer af hjemmesiden www.prideposters.com, hvorfra nisserne sælges.

”At sende årets donation til Greenland+ føles som det eneste rigtige i den situation Grønlands børn og unge står i, og efter den fokus de kortvarigt fik i valgkampen – eller rettere sagt den fokus en ubetænksom bemærkning om Grønland fik. Man kunne have håbet på, at fokus ville rette sig mod hvad man kan GØRE for de unge mennesker, men som altid gik der valgtaktik og personangreb i sagen. Jeg kalder det et politisk svigt.

I den dialog jeg har haft med Greenland+ forud for offentliggørelsen, har de unge mennesker i bestyrelsen blæst mig bagover med deres engagement, ambitioner og vilje til at kæmpe den kamp, som de og deres grønlandske ligesindede unge står i. En kamp, som de selv må kæmpe, men som vi andre bør, og skal, støtte op om med alle de midler vi kan, men også med respekt for den kulturelle egenart, som præger Grønland.

Af samme årsag har bestyrelsen i Greenland+ på forhånd haft årets 24 regnbuekravlenisser til gennemsyn, så vi undgår kulturelle misforståelser”, fortæller Brian Kjær Capkan, som med et glimt i øjet tilføjer, at hvis hvert medlem af Folketinget købte et sæt af årets regnbuekravlenisser til 199 kroner, så kan knap 18.000 kroner sendes til Greenland+.

 

Salget er begyndt

’Regnbuekravlenisser af Sebastian Soelberg’ sælges fra www.prideposters, hvor salget allerede er begyndt, fortæller Brian Kjær Capkan, som også håber at mange ikke-LGBT+-personer vil være interesserede, og kigge forbi www.prideposters.com, og købe regnbuekravlenisserne, som naturligvis også sendes til Grønland. På siden kan stadig købes kravlenisser fra de foregående år, samt julekort og til-og-fra-kort med de frække kravlenisser. Salget fortsætter indtil jul, hvorefter donationen opgøres, og beløbet sendes til Greenland+.

 

 

FAKTA

  • ’Regnbuekravlenisser af Sebastian Soelberg’ er et ikke-partipolitisk dansk drevet velgørenhedsprojekt i Regnbuemiljøet, som siden 2020 har uddelt en donation fra salget af Sebastian Soelberg regnbuekravlenisser og andre relaterede produkter. De sælges fra den danskejede hjemmeside www.prideposters.com til blot 199 kroner for et sæt med 24 kravlenisser.

 

  • Modtageren skal være ”en mindre forening eller organisation under regnbuen i Rigsfællesskabet, hvor donationen vil gøre en reel forskel.”

 

  • Siden 2020 har projektet doneret lidt over 100.000 kroner til LGBT Asylum, FSTB – Foreningen til Støtte for Transkønnede børn, og Hiv-Danmarks værested for personer der lever med hiv, Kafé Knud.

 

  • I 2021 blev Sebastian Soelbergs regnbuekravlenisser ophøjet til dansk kulturarv, da Nationalmuseet udbad sig eksemplarer til deres samlinger med den begrundelse, at regnbuekravlenisserne ramte direkte ned i tidsånden.

 

  • I 2022 var Sebastian Soelberg blandt de tre nominerede til Kunstprisen ved Danish Rainbow Awards.

 

 

NÆRMERE KONTAKT

  • Kontakt vedrørende forholdene i Grønland besvares af Katharina S. Qvist fra Greenland+ på mail lgbtgreenlandplus@gmail.com eller Sofus Fenger Hove telefon +299 56 31 10.

  • Kontakt vedrørende praktiske forhold omkring salg og distribution samt interviewforespørgsler i Danmark kan rettes til Brian Kjær Capkan på info@prideposters.com eller telefon +45 6016 8538.

SLUT

----------

 

Vi støtter

Når du køber et produkt hos PridePosters kan du være sikker på, at du samtidig støtter et godt formål i regnbuemiljøet i Rigsfællesskabet (Danmark, Grønland og Færøerne).

For at komme i betragtning til en donation fra salget på PridePosters skal modtageren være

en mindre forening eller organisation under regnbuen i Rigsfællesskabet, hvor donationen vil gøre en reel forskel.

Den enkelte kunstner bestemmer selv, hvem modtageren skal være, ligesom PridePosters bestemmer modtageren af de donationer der gives fra salg af deres produkter.

Kunstner og modtager af donationerne står nævnt ved hvert produkt. Er ingen kunstner nævnt ved navn er produktet lavet af PridePosters, og donationen går til den modtager vi har valgt.

To modtagere af donationer fra salget i 2021

Kort efter årsskiftet er der uddelt to donationer på i alt 36.228 kroner fra salget på PridePosters.com i 2021.

Fra salget af Sebastian Soelbergs regnbuekravlenisser, julekort og til-og-fra-kort er 50 % af salgsprisen doneret til FSTB – Foreningen For Støtte til Transkønnede Børn. I alt 32.427,50 kroner plus 22,00 kroner fra en kunde der donerede for meget betalt porto. I alt 32.449,50 kroner har organisationen modtaget.

Fra salget af Sebastian Soelbergs produkter på World AIDS Day den 1. december 2021 er 50 % af salgsprisen doneret til Patientforeningen Hiv-Danmarks værested Kafé Knud. I alt 2.181,50 kroner.

Fra salget af PridePosters egne produkter er 20-50 % af salgsprisen for det samlede salg ligeledes doneret til Kafé Knud. I alt 1.597 kroner. Kafé Knud har samlet set modtaget 3.778,50 kroner i 2021.

Donationer tidligere år

I 2020 solgte Sebastian Soelberg via sin Facebookside så mange af de unikke regnbuekravlenisser, at han kunne donere 45.000 kroner til LGBT Asylum og 1.845,25 kroner til Patientforeningen Hiv-Danmarks værested Kafé Knud.


PridePosters har ikke doneret i 2020, da webshoppen først åbnede den 15. november 2021.

imag3499_edited.jpg
Contact
bottom of page